Glaucom

GLAUCOMUL este o afectiune oculara cronica, bilaterala, asociata cel mai frecvent cu cresterea tensiunii oculare (peste 21 mmHG), situatie care duce la distrugerea progresiva a fibrelor nervilor optici si la pierderea functiilor acestora (campul vizual, acuitatea vizuala).

Situatia in care boala nu este diagnosticata sau tratata, duce la pierderea definitiva a vederii. Deoarece simptomatologia este discreta pacientii se adreseaza medicului oftalmolog in stadii avansate ale bolii. Tratamentul urmareste scaderea tensiunii oculare si neuroprotectiea (sustinerea nervului optic). Scaderea tensiunii oculare se poate face medicamentos (in special cu picaturi), laser sau chirurgical. Alegerea tratamentului potrivit se face in urma evaluarii stadiului evolutiv al bolii precum si a altor factori (complianta pacientului, factori economici).

CHIRURGIA GLAUCOMULUI

Operatia are ca scop scaderea tensiunii oculare prin crearea unui drenaj al umorii apoase in spatiul subconjunctival. In mod traditional se practica operatia de TRABECULECTOMIE CAIRNS.

Chirurgia moderna a glaucomului realizeaza acest drenaj prin implantarea unui dispozitiv special  numit shunt EX-PRESS® , vezi http://www.alconglaucomasurgery.com/